top of page

Aš pats tų mėsos kepsnelių šašlyku nevadinčiau. Tai toks bendrinis žodis, per rusų kalbą prigijęs Lietuvoje taip pat, kaip „kseroksas“ kopijavimo aparatams, „parkeris“ rašalinėms plunksnoms ar „makaronai“ į juos panašiems produktams. Dažnai ir mes, viską, kas kepama ant žarijų, vadiname šašlykais. Pats žodis šašlykas greičiausiai kilęs iš tiurkų žodžio şışlıq ir reiškia kepimo iešmą.

Šašlykas: greitai, skaniai ir paprastai

Prasideda kepsninių sezonas ir vis dažniau užuodžiame apetitą žadinantį keptos mėsos kvapą. Jeigu jums staiga ir neatidėliojant užsinorėjo ant žarijų keptos mėsos, tačiau neturite jos pasiruošę – ne bėda. Šiems kepsneliams marinuoti daug laiko nereikės. Užteks pusvalandžio ir galėsite kepsnelius verti ant iešmų. Panašiai tiek laiko, kol įkais kepsninėje užkurtos kepimo anglys.

Šašlykas: greitai, skaniai ir paprastai

Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais. 


2. Mėsą, svogūnus ir pipirus sudėkite į dubenį. Prasideda svarbiausioji dalis – viską maišydami gerai išminkykite rankomis, kad svogūno griežinėliai paleistų sultis, o šios susigertų į mėsą.


3. Taip pat pravartu uždengti dubenį dangčiu ir stipriai pakratyti, kad mėsa gerai „atsidaužytų“ šonus. 


4. Po pusvalandžio (aš kelis kartus kepiau ir po 20 minučių marinavimo), pasūdykite mėsą, trumpai paminkykite ir verkite gabalus ant iešmo. Verkite taip, kad jie prisispaustų vienas prie kito, o nebūtų atsiskyrę.


5. Kepkite atidžiai vartydami ir sukiodami, kad mėsa keptų tolygiai. Po keliolikos minučių, kai kepsneliai apskrus, prapjaukite didžiausią ir akimis įvertinkite, ar mėsa iškepusi.

Jums reikės

6 valgytojams:


  • 1,2 kilogramo kiaulienos sprandinės (arba skaičiuokite vienam valgytojui 200-250 g mėsos); 

  • 3-4 svogūno galvų; 

  • stambiai grūstų juodųjų pipirų, pagal skonį; 

  • druskos, pagal skonį.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Šašlykas: greitai, skaniai ir paprastai

1 h

6 asm.

bottom of page