Kas tie šabalbonai? Vieni juos žino, kiti – ne. Taip anksčiau Lietuvoje kai kur vadintos pupelės.

Mano giminėje šis žodis gerai žinomas, nes iš kartos į kartą, dažniausiai per Kūčias gaminama šabalbonų mišrainė. Paprasta padaryti, skani valgyti. Sunku paaiškinti recepto kilmę, bet greičiausiai jis yra žydiškas. Mano dėdina Nijolė sakydavo, kad tai senųjų vilniečių receptas. Jis ypač tinkamas Kūčių ir Kalėdų stalui.

Kaip gaminti
1. Pupeles pamirkykite ir išvirkite. Morkas išvirkite su lupena, išvirę nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pagels. Tuomet sudėkite grybus ir smulkintas morkas, dar šiek tiek viską pakepinkite. Gautą masę sumaišykite su pupelėmis, įberkite druskos, juodųjų pipirų, mairūno, įkrėskite majonezo ir išmaišykite.
3. Mišrainę patiekite šaltą.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Šabalbonų mišrainė
30 min
4-6 asm.