Šakšuka – kiaušinių patiekalas, prieš kelis dešimtmečius maisto ikona tapęs Izraelyje. Jis gali būti valgomas ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Šakšuka iš Tel Avivo

Filmuojant būsimą LRT televizijos projektą „Pasaulio puodai“, šefas iš Tel Avivo restorano „Blue rooster“ Shaulis Benas Aderetas gyrėsi, kad jis šakšuką patieks politiniams lyderiams, susirinkusiems į Jeruzalėje vykusį holokausto forumą ir minėjimą. 


Anot knygos „Shuk: From Market to Table, the Heart of Israeli Home Cooking“ autorių Einat Admony ir Janna Gur, 1993 metais šefas Bino Gabso patiekė šakšuką savo restorane Jaffoje, prie blusturgio. Patiekalas neįtikėtinai greitai išpopuliarėjo, restoranas buvo pavadintas „Daktaru Šakšuka“ („Doctor Shakshuka“) ir sėkmingai veikia iki šiol. Gi aukščiau minėtas Shaulis Benas Aderetas teigė, kad šakšuka išpopuliarėjo sunkesniais ekonominiais laikais tiesiog dėl to, kad ji prieinama visiems socialiniams sluoksniams ir yra lengvai pagaminama. 


Šakšuka kartu su imigrantais į Izraelį atkeliavo iš Šiaurės Afrikos. Žodis kilęs iš berberų kalbos ir reiškia „mišinys“. Jeigu reiktų apibūdint, koks tai patiekalas, sakyčiau, kad tai kiaušiniai, paleisti į keptuvėje paruoštą tirštą pomidorų padažą, ir jame iškepti ar išvirti. Gamybos būdas paprastas, o receptūra – laisva, galima daug improvizuoti.

Šakšuka iš Tel Avivo

Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnakus ir pakepinkite kelias minutes. 


2. Sudėkite pomidorus ir patroškinkite kelias minutes. 


3. Sudėkite visus likusius ingredientus, druskos ir pipirų pagal skonį, išmaišykite, užvirinkite ir sumažinę kaitrą pamaišydami, neuždengę patroškinkite apie 15 minučių. Padažas turi lengvai kunkuliuoti. 


4. Jei padažas atrodo tirštokas, įpilkite šiek tiek verdančio vandens ir išmaišykite.


5. Tiesiai į padažą įmuškite kiaušinius, kad trynys neišbėgtų, o kiaušiniai vienas nuo kito būtų maždaug per vienodą atstumą. Ant kiekvieno kiaušinio užberkite truputį druskos ir pipirų. Nuo šio etapo maišyti nebereikia, uždenkite keptuvę ir kaitinkite, kol baltymai pabals, o trynys bus vos vos skystas. Arba taip, kokį trynio kietumą jūs mėgstate. 


6. Šakšuka patiekiama keptuvėje, su laužoma balta duona, visi įsideda tiek kiek nori ir dar mirko duoną į padažą keptuvėje. 


7.Kaip jau minėjau, receptūroje galima daug improvizuoti – galite česnakus pakepinti ir su svogūnais, troškinti su baklažanais, paprikomis, apibarstyti sūriu ar žalumynais. Įdėti aštresnių prieskonių. Svarbiausia – pats gamybos būdas, o skonį sukurkite patys. 


Sėkmės!

Jums reikės

4-6 valgytojams:


2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus; 

6-8 kiaušinių; 

2-3 skiltelėmis supjaustytų česnako skiltelių; 

6-8 smulkiai supjaustytų pomidorų arba 800 g savo sultyse konservuotų smulkintų pomidorų; 

smulkinto čili pipiro (pagal skonį); 

2 šaukštų pomidorų tyrės; 

1 šaukšto paprikos miltelių; 

1 šaukštelio cukraus; 

1 šaukštelio kumino; 

druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį; 

šviežios baltos duonos patiekimui ir mirkymui padaže.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Šakšuka iš Tel Avivo

40 min

4-6 asm.