Įvairių receptų žuvies kotletai ar kukuliai gaminami visame pasaulyje. Gerai žinomi jie ir Skandinavijoje, Britanijoje, ir, be abejo, Lietuvoje.

Šiaurietiški menkės kotletai

Airijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Švedijoje jie dažniausiai gaminami iš menkės ir vadinami „žuvies pyragėliais“ (angl. fish cakes) arba „žuvies kukuliais“ (dan. Fiskefrikadeller). XIX amžiaus anglų receptų knygose, pavyzdžiui, Isabellos Beeton „Namų valdymo knygoje“ („Book of Household Management“) rekomenduojama žuvies kotletus kepti tada, kai virtuvėje lieka žuvies.


Žuvies kotletai paįvairina žuvienos repertuarą. Pamenu, kaip sykį šešių džentelmenų būrelis iš Lietuvos žūklavome Norvegijoje, už poliarinio rato, į šiaurę nuo Tromsės. Išplaukdavome į fiordą nuo pat ryto, grįždavome pavakary ir gamindavome menkę įvairiais būdais. Baltyminio šoko savaitę paįvairinome ir menkės kotletais, kurie trumpam pakeitė padažų prie keptos menkės kaitaliojimą. 


Beje, jei turite galimybę gauti gerų šviežių menkės kepenėlių, dėkite jas sluoksniais su lauro lapais, juodaisiais pipirais ir druska į stiklainį, įstatykite į puodą su vandeniu ir virkite apie 45 minutes. Turėsite burnoje tirpstantį menkės kepenėlių savose sultyse gardumyną.

Šiaurietiški menkės kotletai

Kaip gaminti

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite. 


2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Jums reikės

4-5 valgytojams:


  • 1 kg menkės filė; 

  • 1 kiaušinio; 

  • 2 šaukštų trintų džiūvėsėlių; 

  • 2 šaukštų smulkintų krapų (arba petražolių, ką labiau mėgstate); 

  • 1 smulkintos aitriosios paprikos; 

  • 1 šaukšto majonezo arba grietinės; 

  • juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį; 

  • aliejaus kepimui.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Šiaurietiški menkės kotletai

40 min

4-5 asm.

0
  • Facebook
  • Instagram