Gali būti, kad žąsys yra pirmieji žmogaus prijaukinti naminiai paukščiai. Spėjama, kad tai įvyko prieš 3000 metų Egipte. Jeigu žąsimi gerai rūpinamasi, ji gali gyventi net iki dvidešimties metų. Žinoma, jei prieš tai ji nepatenka ant kalėdinio ar kitokio šventinio stalo, o būtent tokia dažniausia šio paukščio lemtis.

Laukinės žąsys yra aukščio rekordininkės – jos gali pasiekti net 8 kilometrų aukštį. Žmonės, auginantys šiuos paukščius, teigia, kad žąsys yra ir geriausi namų sargai. Kažką pajutusios, jos gagena ir kelia didelį triukšmą.
Posakis, kad žąsys išgelbėjo Romą nėra išgalvotas. Anot Plutarcho, Dievų motinai, santuokos ir vaisingumo deivei Junonai kartu su Jupiteriu ir Minerva ant Kapitolijaus kalvos buvo pastatyta šventykla. Šventykloje buvo laikomos šventosios Junonos žąsys. Būtent jos savo gagenimu 390 m. pr. m. e. pažadino karius ir įspėjo apie Kapitolijų puolančius galus.

Kaip gaminti
1. Vieną svogūną ir petražolės lapus smulkiai supjaustykite. Žąsį įtrinkite svogūnais, petražole, juodaisiais pipirais ir druska. Kas nubyra įtrinant – sudėkite į žąsies vidų.
2. Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklas, sėklalizdžius ir nupjaukite kotelį. Obuolius sukimškite į žąsį.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Žąsis su obuoliais slyvose
1,5 h
6-8 asm.