Kolkanonas (angliškai Colcannon, airiškai – cál ceannann, reiškia „baltagalvis kopūstas“) – tradicinis airių virtuvės patiekalas, bulvių košė su mums įprastu kopūstu arba lapiniu kale kopūstu. Per Helovyną Airijoje kolkanono košėje kaip prizas būdavo slepiamas žiedas, antpirštis arba smulki moneta.

Apie kolkanoną airiai net dainas dainuoja – viena jų liaudies dainų taip ir vadinasi, „Colcannon“ arba „Skillet Pot“ („Keptuvė“). Laisvame vertime dainos žodžiai skamba maždaug taip:
Ar kada valgėt kolkanono su grietinėle
Su žalumynais sumaišyto tarsi sapno paveikslėly
Ar kada darėt duobutę ant košės su ištirpusiu sviestu
Kurį tokį skanų tik mama pagamina.
(priedainis)
Taip, visi mes ragavom
Ir norisi verkti tai prisiminus
Nes tai buvo dienos be vargo
Kai mūsų mamos kolkanona gamino.
Su Motinos diena sveikinu visas mamas, o net nelabai mokančios ar mokantys suktis virtuvėje galite nustebinti mamas pagaminę šį paprastą, bet išties gardų patiekalą.

Kaip gaminti
1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“
30 min
2-4 asm.