Kolkanonas (angliškai Colcannon, airiškai – cál ceannann, reiškia „baltagalvis kopūstas“) – tradicinis airių virtuvės patiekalas, bulvių košė su mums įprastu kopūstu arba lapiniu kale kopūstu. Per Helovyną Airijoje kolkanono košėje kaip prizas būdavo slepiamas žiedas, antpirštis arba smulki moneta.

Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“

Apie kolkanoną airiai net dainas dainuoja – viena jų liaudies dainų taip ir vadinasi, „Colcannon“ arba „Skillet Pot“ („Keptuvė“). Laisvame vertime dainos žodžiai skamba maždaug taip: 


Ar kada valgėt kolkanono su grietinėle 

Su žalumynais sumaišyto tarsi sapno paveikslėly 

Ar kada darėt duobutę ant košės su ištirpusiu sviestu 

Kurį tokį skanų tik mama pagamina. 


(priedainis) 

Taip, visi mes ragavom 

Ir norisi verkti tai prisiminus 

Nes tai buvo dienos be vargo 

Kai mūsų mamos kolkanona gamino. 


Su Motinos diena sveikinu visas mamas, o net nelabai mokančios ar mokantys suktis virtuvėje galite nustebinti mamas pagaminę šį paprastą, bet išties gardų patiekalą.

Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“

Kaip gaminti

1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.

Jums reikės

  • 600 g bulvių; 

  • 600 g kopūsto galvos; 

  • 100 g bekono; 

  • 100 g pieno arba grietinėlės; 

  • 1 svogūno galvutė; 

  • 30 g sviesto; 

  • svogūno laiškų, papuošimui; 

  • druskos ir grūstų juodųjų pipirų, pagal skonį.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“

30 min

2-4 asm.

0
  • Facebook
  • Instagram