Šio patiekalo kilmė prancūziška, bet jo dažnai galima paragauti Airijos pub‘uose. Ta proga – airiškas anekdotas.

Du vyrai sėdi vienas priešais kitą Murphy‘s pub‘e Londone. Vienas iš jų sako:
– Brolau, klausydamas tavęs aš pagalvojau, kad tu esi kilęs iš Airijos.
– Taip, aš iš Airijos, – išdidžiai atsako anas.
– Ir aš esu iš Airijos, – apsidžiaugia pirmasis. – Įdomu, iš kurios gi tu Airijos vietos?
– Iš Dublino, – oriai sako užkalbintasis.
– Geras! Aš irgi iš Dublino! Ir iš kurios gi tu vietos?
– Iš McLeary gatvės centrinėje miesto dalyje, – oriai atsako vaikinas.
– O dangau! Koks sutapimas! Ir aš esu iš tos pačios gatvės! Kurią mokyklą tu baigei?
– Kaip tai kurią? Be abejo, Šv. Marijos mokyklą, 1968 metų laida.
– Negali būti!!!, – garsiai džiaugiasi pirmasis airis. – Ir aš baigiau tą pačią mokyklą! Ir tais pačiais metais!!!
Tuo tarpu į pub‘ą užsuka naujas lankytojas. Atsisėda prie baro, barmenas prieina prie jo ir kraipydamas galvą panosėje murma:
– Laukia ilga ir sunki naktis... – Kodėl?, – paklausia naujasis lankytojas.
– Dvyniai Branonnai jau prisigėrė...
Jei anekdotas ir nesukėlė šypsnio, tai receptas, kurį siūlau išbandyti, išties yra juokingai lengvas.

Kaip gaminti
1. Miltus sudėkite į didelį dubenį. Sviestą sukapokite ir pirštais suminkykite su miltais į gumulėlius. Įdėkite druskos, įpilkite kelis šaukštus vandens ir minkykite, kol gausis vientisa tešla.
2. Tešlą plonai iškočiokite ir išklokite į kepimo formą su krašteliais. Dešimčiai minučių pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Airiškas tartas su lašiša
30 min
4-6 asm.