top of page

Argentinoje ir kitose ispaniškai kalbančiose šalyse šie pyragėliai su mėsa vadinami „empanados de carne“. Įdarai gali skirtis, tad apibendrintai juos galime vadinti tiesiog „empanada“. Iš pirmo žvilgsnio jie primena kibinus, bet ir tešlos, ir įdaro skonis yra visai kitoks. Technologija paprasta – iškočiojamas miltų tešlos paplotėlis, į kurį dedamas įdaras, perlenkiama per pusę, sulipinami kraštai ir kepama orkaitėje.

Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados

Patiekalas kilo iš Ispanijos šiaurės vakarų regiono Galisijos ir pirmą kartą paminėtas kulinarinėje Robert de Nola knygoje katalonų kalba „Llibre del Coch“ 1520 metais. Lotynų Amerikoje empanada yra populiariausias gatvės maistas.

Pavyzdžiui, Argentinoje kiekviena provincija turi savą šio patiekalo receptą. Itin patiko empanada su kapotos jautienos įdaru ir netikėtu atradimu – į vieną pyragėlio galą įdėta alyvuoge. Kitur į empanadą įdedama razina, bulvės, žirniai, daržovės ar sūris. Yra vietos fantazijai ir eksperimentams. 


Argentinoje empanada pyragėliai valgomi laikant rankose ir užgeriant sausu raudonu vynu.

Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados

Kaip gaminti

1. Jautieną labai smulkiai supjaustykite arba sukapokite (nemalkite). 3 svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Kitus 3 svogūnus supjaustykite griežinėliais. 


2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus su česnakais. Suberkite visus prieskonius ir išmaišykite. Sudėkite kapotą jautieną ir maišydami apkepinkite iki rudumo. Galima ipilti šiek tiek vandens. Mėsa turi būti minkšta, masė – sultinga. 


3. Sudėkite ant viršaus griežinėliais supjaustytus svogūnus ir uždengę dar kelias minutes patroškinkite.


4. Įdarą atvėsinkite. Jei yra laiko, palaikykite kelias valandas ar parą šaldytuve. 


5. Į dubenį suberkite miltus ir druską, išmaišykite. Supilkite aliejų ir vandenį, plaktą kiaušinį ir viską išmaišykite bei išminkykite, kol tešla bus kaip plastilinas ir nelips prie rankų. 


6. Tešlą plonai iškočiokite. Kavos puodeliu išpjaukite apskritimus, dėkite į juos po šaukštelį įdaro ir viename gale – alyvuogę. Perlenkite, pirštais stipriai užspauskite kraštus, kad neliktų plyšių. 


7. Sudėkite pyragėlius į skardą ir aptepkite plaktu tryniu. 


8. Iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę, įdėkite pyragėlius ir kepkite apie 10 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 200 ir kepkite dar apie 10-15 minučių. Pyragėliai turi būti aukso spalvos.

Jums reikės

4-5 valgytojams:


įdarui: 


  • 500 g jautienos išpjovos; 

  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus; 

  • 2 česnako skiltelių; 

  • 6 svogūno galvų; 

  • 1 šaukštelio kumino; 

  • 2 šaukštelių ankštinio pipiro miltelių; 

  • čili pipiro miltelių pagal skonį; 

  • grūstų juodųjų pipirų pagal skonį; 

  • druskos pagal skonį; 

  • juodųjų alyvuogių be kauliukų. 


tešlai: 


  • 1 stiklinės vandens; 

  • 1 kiaušinio; 

  • 4 ½ stiklinės miltų; 

  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus; 

  • druskos pagal skonį.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Argentinietiški mėsos pyragėliai empanados

45 min

4-5 asm.

bottom of page