Šį kartą repertuare toks artimas lietuviams patiekalas – bandelės su lašinukais. Pasaulyje juos dažniausiai vadina rusišku žodžiu „pirožki“ (пирожки), jie itin paplite slaviškoje Europoje, o Lietuvoje greičiausiai užsiliko nuo LDK laikų, kai Lietuva buvo tarpjūrių valstybė. Pasaulyje panašūs pyragėliai su vienokiu ar kitokiu įdaru dažniausiai yra prisikiriami prie gatvės maisto, bet namie – skaniausia.

Bandelės su lašinukais
Bandelės su lašinukais

Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus. Pašildykite pieną, jis turi būti ne karštas, o šiltas. Pieną užpilkite ant mielių, sudėkite dalį miltų, kad išeitų tiršta blynų tešla. Kai miltai gerai išsiplaks, uždenkite dubenį rankšluosčiu ir pastatykite šiltai, kad pakiltų. 


2. Tuo tarpu kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi, ištirpdykite sviestą ir jį atvėsinkite. Kai tešlos pasidarys dvigubai, sudėkite kiaušinius, sviestą ir su likusiais miltais išminkykite tešlą. Ji turi būti ne per kieta, tačiau tokia, kad būtų galima iškočioti lakštą. Dar kartą pastatykite šiltai.


3. Tuo tarpu pasiruoškite įdarą. Smulkiai supjaustykite lašinukus – kuo smulkiau, tuo skaniau. Pabarstykite pipirais Jei patinka, galite įdėti svogūno, bet man skaniausia – be nieko. 


4. Kai tešla pakils, išimkite ją ant miltais pabarstytos lentelės ir kočėlu pasidarykite lakštą. Stikline spauskite apskritimus, dėkite į juos lašinukus ir lipdykite bandeles. Forma – pagal jūsų norą ir fantaziją.

Jums reikės

Bandelėms:


tešlai: 


500 g miltų; 

50 g cukraus; 

25 g mielių; 

1 arbatinio šaukštelio druskos; 

300 ml pieno; 

150 g sviesto; 

4 kiaušinių. 


įdarui: 


150 g rūkytų lašinukų; 

pusės arbatinio šaukštelio juodųjų ir kvapniųjų pipirų mišinio.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Bandelės su lašinukais

45 min

4 asm.