Varėnoje šiandien vyksta tradicinė grybų šventė. Nepaisant to, kad grybų šiemet Dzūkijoje mažoka, tradicija yra tradicija. Ir net jei pats neprisirenki baravykų, dabar be didelio vargo rasi jų parduotuvėse šaldytų. O tada pats metas palydėti šiltesnį rudenį žiemos link, gal paskutinį kartą šiemet lauke užsikūrus laužą ir pakabinus puodą virš ugnies.

Nebūtinai ant laužo. Galima šią sriubą virti ir namie. Bet su dūmo skoniu skaniau.
Proporcijos gali keistis pagal grybų kiekį.

Kaip gaminti
1. Svogūnus supjaustykite smulkiai, morkas – griežinėliais. Užkaiskite puodą. Įdėkite į jį sviestą. Kai ištirps – pakepinkite maišydami svogūnus iki minkštumo. Tada sudėkite morkas ir kelias minutes maišydami pakepinkite. Įpilkite vandens pagal verdamos sriubos kiekį.
2. Sudėkite perlines kruopas (jei reikia – prieš tai jas pamirkykite, bet geriau rinkitės greitai išverdančias). Užvirinkite ir virkite ant vidutinio karščio. Kai kruopos suminkštės, sudėkite baravykus. Užvirinkite, įdėkite druskos ir susmulkintų čiobrelių.
3. Pavirkite 10-15 minučių. Įpilkite grietinėlės ir dar kartą užvirinkite.
4. Patiekite su rupia juoda duona.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Baravykienė ant laužo
1,5 h
5-10 asm.