Koldūnų gali rasti bet kuriame pasaulio krašte. Na, beveik kiekviename. Jie turi vis kitoniškus pavadinimus ir įdarus, gamybos būdus ir valgymo papročius. Bet po pokalbio LRT radijo laidoje „Pasaulio puodai“ su antropologu, Šiaurės tautų tyrėju Donatu Brandišausku pabandžiau pasigaminti koldūnus taip, kaip juos gamina viena iš šiaurinės Azijos tautų – buriatai.

Šiuos koldūnus buriatai vadina buuza arba pozais. Esminis jų skirtumas nuo mūsiškių – gaminami jie garuose ir formuojant koldūnus viršuje paliekama skylutė. Tada gaunasi nedideli indeliai, kuriu viduje būna įdaras su sultiniu. Įdomu ir skanu!

Kaip gaminti
1. Sumaišykite ir išminkykite miltus, vandenį, druską ir kiaušinį. Jei reikia – pridėkite miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Paruoštą tešlą atšaldykite.
2. Padarykite įdarą – mėsą suminkykite su svogūnais, druska ir pipirais.
3. Tešlą iškočiokite iki 3 mm storio. Puodeliu išpjaukite apskritimus. Į apskritimą dėkite šaukštelį įdaro ir sulipinkite „pintinėlę“ – kad viršus liktų atviras. Buriatai sako, kad patyręs meistras padaro apie 30 tešlos klosčių.
4. Paruoštus koldūnus dėkite į garinimo indą, būtinai uždenkite ir garinkite apie 20 minučių.
Jums reikės
4 valgytojams:
1 kilogramo kapotos arba maltos mėsos (mėsą rinkitės pagal skonį, buriatai dažniausiai juos gamina iš avienos);
2 trintų arba smulkiai supjaustytų svogūnų;
2,5 stiklinių miltų;
1 stiklinės vandens;
1 kiaušinio;
druskos ir pipirų – pagal skonį.
Naujausi receptai
Vytaro Radzevičiaus receptai
Buriatų koldūnai
45 min
4 asm.