Šis kiaulienos kepsnys (flæskesteg) Danijoje dažniausiai kepamas per Kalėdas. Bet tikrai niekas nesmerks, jei išsikepsite jį ir kokia kita proga, juolab kad Lietuvoje, kaip ir Danijoje, kiauliena vis dar tebėra bene populiariausia mėsa.

Danijoje šis kepsnys paplito per pramonės revoliuciją, antroje XIX amžiaus pusėje, kuomet namų ūkiuose atsirado įvairios orkaitės. Senas bičiulis Carstenas iš Danijos pasakojo, kad šiais laikais šeimos dažnai užsisako iškeptą kepsnį pas mėsininką, o jis vaikystėje su broliu varžydavosi, kuriam teks garbė parnešti kepsnį į namus – mat nešėjas pirmasis galėdavo atsilaužti ir paragauti traškančios odos. Dėl šio delikateso dažniausiai ir vyksta didžiausia kova – nors bet kuris dietologas pasakytų, kad tai tikrai nėra pats sveikiausias patiekalas pasaulyje. Bet užtat skanu. Ir tinkamas patiekalas didelei kompanijai. Danai flæskestegą dažniausia kepa pagal 1901 metų leidinį „Ponios Jensen virtuvės knyga“ (Frøken Jensens Kogebog). Ir kol už lango žiema – šaukite kepsnį į orkaitę ir kvieskitės draugus.

Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių karščio su kaitinimu iš viršaus ir apačios.
2. Aštriu peiliu kas kelis centimetrus odoje padarykite įpjovas – tik odoje, neįpjaudami mėsos. Tai svarbu, kad vėliau kepant oda būtų traški.
3. Įdėkite kepsnį į kepimo indą oda į apačią. Užvirinkite vandens ir užliekite kepsnį, kad apsemtų odą.
4. Pašaukite kepsnį 15 minučių į orkaitę.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Daniškas kiaulienos kepsnys
1 h
10 asm.