Ką tik grįžau iš Dzūkijos. Po gausios liūties. Gal ji pakeis padėtį, nes iki prakiurusio dangaus palaimos miškai traškėte traškėjo ir grybų juose anei vieno... Vienas viecinis sakė, kad net jam vienam žinomose drėgniausiose vietose nieko nerado. „Net ūmėdės neauga“, – nusispjovė dzūkelis. Kitas gyrėsi dvi saujas lepeškų pririnkęs. „Tiek kiek sriubai reikia. Žmona prašė“, – kuklinasi. „O tai daugiau nebuvo?“, – klausiu. „Gal ir buvo, bet kam reikia? Užteks tam kartui, pripras po to“, – reziumuoja.

Grybų supirktuvės tuščios. Prie Valkininkų šalikelėje viena babytė su „puslitruku“. voveraičių liūdnai sėdi. Mėlynės tarsi dangaus mana, su žiburiu nerasi. Belieka trauktis džiovintus grybus ir gaminti pyragėlius, kuriuos sugalvojo mano dukra Augustė.

Kaip gaminti
1. Grybus apie valandą pamirkyti vandenyje, tada susmulkinti.
2. Bemielės šaldytos tešlos lakštus ištiesti ant nelipnaus, miltais pabarstyto paviršiaus, kad atšiltų.
3. Sutarkuoti morką, smulkiai supjaustyti svogūną, pakepinti ant alyvuogių aliejaus kol suminkštės ir tuomet sudėti grybus bei prieskonius.
4. Atitirpusią tešlą ištempti, ant jos gražiai viena eilute išilgai per vidurį dėti įdarą. Tuomet tešlą perlenkti, kad pasidarytų kaip dešrelė. Nereikalingus tešlos likučius nupjauti, viską aptepti kiaušinio trynio plakiniu, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir pašauti į orkaitę 180 laipsnių temperatūroje.
5. Kepti kol pyragėliai iškils ir gražiai paruduos, maždaug 15-20 minučių.
6. Patiekti karštus arba šaltus.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Grybais įdaryti pyragėliai
1,5 h
6 asm.