Kai kurie ispanų šventikai Pietų Amerikoje XIX šimtmetyje smerkė čili troškinį. „Velnio sriuba“, „deginanti kaip pragaras“ – pamokslavo jie ir bandė kovoti su šios tirštos sriubos populiarumu. Tačiau tai nesustabdė čiabuvių mėgstamo valgio ekspansijos į pasaulį. Iš Meksikos per Teksasą ir Jungtines Amerikos valstijas čili troškinys dabar žinomas visur.

O ir populiarus jis greičiausiai buvo todėl, kad mažesniu maisto kiekiu galėjai pamaitinti daugiau burnų – aštraus maisto greitai nesuvalgysi, o valgant ilgiau, kaip žinia, greičiau pasiekiamas sotumo jausmas. Tai buvo tobulas patiekalas laukiniuose Vakaruose, kuomet didesnę gyvenimo dalį praleisdavai vežimo ratuose ar ant balno.

Kaip gaminti
1. Nedideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir česnakus, pakepinkite iki minkštumo. Sudėkite maltą mėsą ir 3-5 minutes pamaišydami pakepinkite (jei per sausa – galima įpilti šiek tiek verdančio vandens).
2. Supilkite pomidorus savo sultyse, pupeles, prieskonius ir uždengę troškinkite ant vidutinės ugnies (kad kunkuliuotų) apie 20 minučių.
3. Patiekdami apibarstykite smulkintu sūriu. Beje, visada galima pritaikyti šį troškinį savo skoniui. Aš nemėgstu kukurūzų, tai jų nededu. O galima. Kaip ir įvairių žalumynų bei natūralaus smulkinto čili pipiro.
Jums reikės
2-3 valgytojams:
250 g maltos mėgstamos mėsos (tikriausia – jautiena);
250 g virtų pupelių (spalva – asmenine nuožiūra);
250 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
1 smulkiai pjaustyto svogūno;
2-3 trintų česnako skiltelių;
žiupsnelis džiovintų kalendros sėklų (kas nemėgsta – šitą prieskonį galima praleisti);
grūstų juodųjų pipirų;
čili pipirų miltelių (pagal aštrumo pomėgį);
druskos pagal skonį; smulkinto fermentinio sūrio;
1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Naujausi receptai
Vytaro Radzevičiaus receptai
Improvizacija čili troškinio tema
40 min
2-3 asm.