top of page

Kai kurie ispanų šventikai Pietų Amerikoje XIX šimtmetyje smerkė čili troškinį. „Velnio sriuba“, „deginanti kaip pragaras“ – pamokslavo jie ir bandė kovoti su šios tirštos sriubos populiarumu. Tačiau tai nesustabdė čiabuvių mėgstamo valgio ekspansijos į pasaulį. Iš Meksikos per Teksasą ir Jungtines Amerikos valstijas čili troškinys dabar žinomas visur.

Improvizacija čili troškinio tema

O ir populiarus jis greičiausiai buvo todėl, kad mažesniu maisto kiekiu galėjai pamaitinti daugiau burnų – aštraus maisto greitai nesuvalgysi, o valgant ilgiau, kaip žinia, greičiau pasiekiamas sotumo jausmas. Tai buvo tobulas patiekalas laukiniuose Vakaruose, kuomet didesnę gyvenimo dalį praleisdavai vežimo ratuose ar ant balno.

Improvizacija čili troškinio tema

Kaip gaminti

1. Nedideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir česnakus, pakepinkite iki minkštumo. Sudėkite maltą mėsą ir 3-5 minutes pamaišydami pakepinkite (jei per sausa – galima įpilti šiek tiek verdančio vandens). 


2. Supilkite pomidorus savo sultyse, pupeles, prieskonius ir uždengę troškinkite ant vidutinės ugnies (kad kunkuliuotų) apie 20 minučių. 


3. Patiekdami apibarstykite smulkintu sūriu. Beje, visada galima pritaikyti šį troškinį savo skoniui. Aš nemėgstu kukurūzų, tai jų nededu. O galima. Kaip ir įvairių žalumynų bei natūralaus smulkinto čili pipiro.

Jums reikės

2-3 valgytojams: 


  • 250 g maltos mėgstamos mėsos (tikriausia – jautiena); 

  • 250 g virtų pupelių (spalva – asmenine nuožiūra); 

  • 250 g konservuotų pomidorų savo sultyse; 

  • 1 smulkiai pjaustyto svogūno; 

  • 2-3 trintų česnako skiltelių; 

  • žiupsnelis džiovintų kalendros sėklų (kas nemėgsta – šitą prieskonį galima praleisti); 

  • grūstų juodųjų pipirų; 

  • čili pipirų miltelių (pagal aštrumo pomėgį); 

  • druskos pagal skonį; smulkinto fermentinio sūrio; 

  • 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Improvizacija čili troškinio tema

40 min

2-3 asm.

bottom of page