top of page

Indijoje saldumynai labai saldūs. Skamba panašiai kaip Brežnevo doktrina „ekonomika turi būti ekonomiška“, bet man išties daug kas pasirodė per saldu. Kad ir sustojus šalikelėje išgerti arbatos su pienu ir prieskoniais „čai masala“ – savo akimis pamačiau, kiek cukraus priberiama į puodą. Po to tai jau ne arbata, o sutirštintas pienas su cukrumi.

Indiškas apelsinų šerbetas

Dar į indiškus desertus patenka daug kvapų. Pavyzdžiui, gėlių. Ar tai koks rožinis vanduo, ar dar kas nors. Bet šis desertas man patiko. Nors į jį Indijoje mėgstama taip pat pridėti papildomų gėlių skonių, bet paprastesnis skonis tikrai atgaivins karštą lietuvišką vasarą.

Indiškas apelsinų šerbetas

Kaip gaminti

1. Cukrų suberkite į storadugnę keptuvę ar puodą. Supilkite pusę citrinos sulčių ir pusę nurodyto kiekio vandens. Kartkartėmis pamaišydami kaitinkite kol vanduo ištirps. Kai užvirs, pavirinkite, kol sirupas taps skaidrus ir nukelkite nuo viryklės. 


2. Nupjaukite apelsinų viršūmes taip, kad vėliau jomis būtų galima uždengti viršų, o į ertmę tilptų šaukštas ar šaukštelis. Išspauskite sultis ir šaukštu ar šaukšteliu išgramdykite minkštimą. Sultis ir minkštimą supilkite į sirupą. Įpilkite likusį vandenį ir citrinos sultis (sulčių galima pilti ir daugiau ar mažiau, pagal skonį. Taip pat galima įtarkuoto nereikalingų apelsinų živeles – skoniui sustiprinti). Masę išpilstykite į šaldymo maišelius ir užšaldykite šaldiklyje. 


3. Apelsinų žieves su „dangteliais“ taip pat užšaldykite. 


4. Kai sirupo masė užšals, susmulkinkite ją (sutrinkite arba sumalkite smulkintuvu) ir sudėkite į tuščiavidurius apelsinus. Ant viršaus uždėkite po mėtos lapelį, uždenkite nupjauta apelsino dalimi ir patiekite. Arba laikykite šaldiklyje ir patiekite kada reikės.

Jums reikės

4 valgytojams:


  • 5-6 apelsinų (naudoju „Valencia“ rūšį, skirtą sultims); 

  • 1 citrinos sulčių; 

  • 2/3 stiklinės cukraus; 

  • 1 stiklinės vandens; 

  • 5-6 mėtos lapelių.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Indiškas apelsinų šerbetas

1 h

4 asm.

bottom of page