top of page

Birijanis – tradicinis Indijos ryžių patiekalas, paplitęs visoje Pietų Azijoje. Toks birijanis, kokį ragaujame dabar, atsirado valdant paskutiniam mogolų dinastijos valdovui Bahaduršachui II-ajam (1775-1862). Kartais nurodoma ir konkreti vieta, kur atsirado birijanis. Tai Indijos pasididžiavimu vadinamas Raudonasis fortas, esantis Senajame Delyje ir įtrauktas į pasaulinį UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Indiškas pomidorų birijanis

ai mogolų imperatorius Džahanšachas XVII a. perkėlė mogolų sostinę iš Agros į Senąjį Delį, gyvenimo sąlygos buvo prastos ir gyventojai bei kariai kentėjo dėl virškinimo problemų. Gydytojai patarė vartoti daugiau prieskonių ir taip buvo išvengta per netinkamą vandenį plintančių ligų. O prieskonių gausa įsitvirtino indų virtuvėje. Birijanis turi vyresnių giminaičių. Pats gamybos principas iš esmės yra supaprastintas plovo gamybos būdas. O plovas žinomas nuo Aleksandro Makedoniečio laikų. Ir dar viena įdomybė – bulvės, čili, pomidorai nėra tradicinės Indijoje auginamos kultūros. Į šią šalį jas atvežė portugalai.

Indiškas pomidorų birijanis

Kaip gaminti

1. Ryžius praplaukite ir apie pusvalandį pamirkykite. 


2. Kol ryžiai mirksta, paruoškite kitus ingredientus. 


3. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Pomidorus, bulvę ir ankštinį pipirą – kubeliais. Imbierą susmulkinkite su trintuve. Kalendrą susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.

Jums reikės

6 valgytojams:


  • 2 stiklinės (400 g) basmati ryžių; 

  • 2 šaukštai (30 ml) aliejaus; 

  • 1 svogūnas; 

  • 2 pomidorai; 

  • 1 ankštinis pipiras; 

  • 2 cm ilgio imbiero šaknies gabaliukas; 

  • 1-2 česnako skiltelės; 

  • 1 šaukštelis maltų čili pipirų; 

  • 3-4 šakelės kalendros; 

  • 1 bulvė; 

  • 1 ½ šaukštelis druskos (arba pagal skonį); 

  • ½ stiklinės (50 g) žalių žirnių (gali būti šaldyti); 

  • 3 stiklinės vandens.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Indiškas pomidorų birijanis

30 min

6 asm.

bottom of page