Birijanis – tradicinis Indijos ryžių patiekalas, paplitęs visoje Pietų Azijoje. Toks birijanis, kokį ragaujame dabar, atsirado valdant paskutiniam mogolų dinastijos valdovui Bahaduršachui II-ajam (1775-1862). Kartais nurodoma ir konkreti vieta, kur atsirado birijanis. Tai Indijos pasididžiavimu vadinamas Raudonasis fortas, esantis Senajame Delyje ir įtrauktas į pasaulinį UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

ai mogolų imperatorius Džahanšachas XVII a. perkėlė mogolų sostinę iš Agros į Senąjį Delį, gyvenimo sąlygos buvo prastos ir gyventojai bei kariai kentėjo dėl virškinimo problemų. Gydytojai patarė vartoti daugiau prieskonių ir taip buvo išvengta per netinkamą vandenį plintančių ligų. O prieskonių gausa įsitvirtino indų virtuvėje. Birijanis turi vyresnių giminaičių. Pats gamybos principas iš esmės yra supaprastintas plovo gamybos būdas. O plovas žinomas nuo Aleksandro Makedoniečio laikų. Ir dar viena įdomybė – bulvės, čili, pomidorai nėra tradicinės Indijoje auginamos kultūros. Į šią šalį jas atvežė portugalai.

Kaip gaminti
1. Ryžius praplaukite ir apie pusvalandį pamirkykite.
2. Kol ryžiai mirksta, paruoškite kitus ingredientus.
3. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Pomidorus, bulvę ir ankštinį pipirą – kubeliais. Imbierą susmulkinkite su trintuve. Kalendrą susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.
Jums reikės
6 valgytojams:
2 stiklinės (400 g) basmati ryžių;
2 šaukštai (30 ml) aliejaus;
1 svogūnas;
2 pomidorai;
1 ankštinis pipiras;
2 cm ilgio imbiero šaknies gabaliukas;
1-2 česnako skiltelės;
1 šaukštelis maltų čili pipirų;
3-4 šakelės kalendros;
1 bulvė;
1 ½ šaukštelis druskos (arba pagal skonį);
½ stiklinės (50 g) žalių žirnių (gali būti šaldyti);
3 stiklinės vandens.
Naujausi receptai
Vytaro Radzevičiaus receptai
Indiškas pomidorų birijanis
30 min
6 asm.