Spalio 18-ąją gastronominiame pasaulyje minėta šokoladinių keksiukų diena. Angliškasis keksiuko pavadinimas „cupcake“ (puodelio pyragas) atsirado XVIII – XIX a. sandūroje – visi ingredientai buvo matuojami puodeliais. Kartais keksai vadinti ir „1234 cakes“, nes jų gamybai naudotas 1 puodelis sviesto, 2 puodeliai cukraus, 3 puodeliai miltų ir 4 kiaušiniai. Pirmą kartą šis vardas minimas 1796 m. JAV išleistoje kulinarijos knygoje „American Cookery“.

Juodojo šokolado ir tamsaus alaus tortas

Keksiuko dienos progą siūlau pasigaminti didelį keksą – britišką juodojo šokolado ir tamsaus alaus tortą. Pagardinau jį ir čili pipirais, nes pikantiškumas jame labai dera. Ir dar druska prie jo tinka. Negali gi viskas gyvenime būti tik saldu!

Juodojo šokolado ir tamsaus alaus tortas

Kaip gaminti

Pastaba: kepimui naudokite vieną gilesnę arba tris kepimo formas (23 cm diametro). Ištepkite formas riebalais, kad nepridegtų.


1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. 


2. Prikaistuvyje užkaiskite ant vidutinės temperatūros alų ir sviestą. Kai sviestas ištirps, suplakite su kakavos milteliais iki vientisos masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. 


3. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. 


4. Kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir jogurtą. Pridėkite alaus, sviesto ir kakavos mišinį, vanilės ir suplakite, kol tolygiai susimaišys. Pridėkite miltų mišinį ir taip pat tolygiai išmaišykite. 


5. Pilkite tešlą į vieną kepimo formą arba padalinkite tešlą po lygiai į tris kepimo formas. Kepkite orkaitėje priklausomai nuo storio, kol pyrago vidus įbedus nesivels ant medinio pagaliuko. Leiskite kepiniams atvėsti formose, atidarę, bet neišėmę iš orkaitės, apie 15 minučių ir tada atsargiai išverskite ant sviestinio popieriaus. Leiskite kepiniams visiškai atvėsti, tuo tarpu pasigaminkite glajų. 


6. Sudėkite tarkuotą šokoladą į didelį dubenį. 


7. Sušildykite grietinėlę ant vidutinės ugnies – kol indo kraštuose pasirodys burbuliukai, ne daugiau. Supilkite grietinėlę ant šokolado ir palikite kelioms minutėms. Įmaišykite vanilę, sumaišykite viską iki tolygios masės. Pavėsinkite, kol masė bus lengvai tepama. 


8. Jei kepėte vieną pyragą – atsargiai perpjaukite jį į tris dalis. Jei kepėte tris pyragus – dėkite vieną ant kito kaip nurodytą toliau. 


9. Pertepimui dėkite apatinį kepinį į torto indą. Užtepkite 3-4 šaukštus glajaus. Tada dėkite antrą kepinį ir taip pat paskirstykite glajų. Dėkite trečią kepinį ir užtepkite likusį glajų ant viršaus bei šonų. Apibarstykite druskos dribsniais ir atvėsinkite šaldytuve tortą prieš patiekdami, kad glajus sustingtų.

Jums reikės

Pyragui: 


  • 2 stiklinės stauto, porterio ar kitokio tamsaus alaus; 

  • 2 stiklinės sviesto; 

  • 1,5 stiklinės kakavos miltelių; 

  • 4 stiklinės miltų; 

  • 4 stiklinės cukraus; 

  • 1 šaukštas kepimo miltelių; 

  • 1 šaukštas druskos; 

  • 4 kiaušiniai; 

  • 3/4 stiklinės graikiško jogurto ; 

  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto; 

  • 1-2 šaukšteliai druskos dribsnių, pabarstymui. 


Glajui: 


  • 0,5 kg juodojo tarkuoto šokolado (naudojau su 80 proc. kakavos); 

  • 2 stiklinės riebios grietinėlės; 

  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto; 

  • čili miltelių, pagal skonį.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Juodojo šokolado ir tamsaus alaus tortas

1 h

10 asm.