Apie juos buvau girdėjęs, kad jie nuodingi. Ne kartą mačiau juos sukrautus į krepšius prie kelio Vilnius – Druskininkai. Raukšlėti, kai kurie kumščio dydžio.

Lietuviškas fugu

Bet nebuvau jų ragavęs. Jie – tai ankstyvieji grybai bobausiai. Gavęs dėžę bobausių dovanų iš draugo Dzūkijoje, pasiryžau išmėginti šio grybo skonį. O kadangi skaitote šį mano parašytą tekstą, reiškia, kad likau gyvas.

Prie dovanos gavau ir patarimą – prieš verdant nupjaustyti kotelius ir pamirkyti kepurėles stipriai pasūdytame vandenyje bei gerai praskalauti – taip bobausių raukšlėse neliks smėlio ir jis negirgždės tarp dantų kramtant. 


Kai grybus gerai nuplausit, reikia juos tris kartus po 15 minučių nuvirti, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Tik nesugalvokite naudoti nuoviro – jis taip pat nuodingas. Po trijų virimų bobausiuose esantis nuodingas giromitrinas praranda poveikį. Tačiau patariama pirmą kartą ragaujantiems bobausius iš pradžių suvalgyti pusę kepurėlės ir pasitikrinti, ar nesate jautrus šiems grybams.

Visos šios procedūros primena japoniško delikateso fugu gaminimą. Fugu gaminamas iš dygliapilvių šeimos žuvų ir kai kurie jų organai yra nuodingi. Todėl fugu žuvį išdarinėti gali tik dvejų metų mokslus baigę kvalifikuoti meistrai, kurie išpjausto nuodingas vietas ir į virtuvę patiekia nenuodingą žuvies dalį. Tokio patiekalo ragavimas kelia adrenaliną, bet kita vertus – tai tikrai skanu, ypač kai pagaminamas sašimi. 


Pasaulis išgirsta apie mirtinus apsinuodijimus nuo fugo ir kraupsta. Man gi Japonijoje teko girdėti, kad kartais keistuoliai japonai, siekdami aštrių pojūčių, patys paprašo pusiau nuodingo fugu. Ir laukia, kas bus. Net apsvaigsta nuo tokio delikateso. Tai papasakojo Osakoje fugu gaminęs meistras. Ir nežinai, ar tai tiesa, ar intriguojanti legenda? 


Bobausius gaminau tradicinį lietuvišką grybų gaminimo būdą susiejęs su sezoniškumu.

Lietuviškas fugu

Kaip gaminti

1. Bobausius paruoškite kaip parašyta aukščiau ir nuplaukite. 


2. Šoninę smulkiai supjaustykite ir suspirginkite keptuvėje. Įdėkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.

3. Sudėkite į tris dalis supjaustytus šparagus ir kelias minutes maišydami pakepinkite. Sudėkite bobausius, įpilkite grietinėlės ir maišydami pakaitinkite, kol grietinėlė užvirs.

4. Pasūdykite pagal skonį ir dėkite į lėkštes. Patiekalą galite apibarstyti smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.

Gero apetito!

Jums reikės

Pagal atitinkamą bobausių kiekį: 


  • šparagų, 

  • rūkytos kiaulienos šoninės, 

  • svogūnų, 

  • grietinėlės, 

  • druskos ir žalumynų.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Lietuviškas fugu

30 min

2 asm.