Lietuvoje cukinija yra populiarus vaisius (nors mes ją laikome daržove, biologiškai cukinija – vaisius, kaip ir pomidoras). Ši paprasto moliūgo atmaina kilusi iš Amerikų, o vardą gavo itališką („zucchini“ yra mažybinis žodžio „zucca“ pavadinimas, o „zucca“ reiškia moliūgą).

Kartais cukinijos užauga labai didelės. 2014 metais Kanadoje, prie Niagaros Giovanni Batista Scozzafava užaugino 2,52 metrų ilgio cukiniją – tai laikoma pasaulio rekordu.
Patiekalai iš cukinijos lengvai pagaminami. Kaip ir šis receptas – gavau jį iš Prancūzijoje gyvenančios giminaitės ponios Chantal. Gero apetito – cukinijų dabar netrūksta.

Kaip gaminti
1. Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite griežinėliais. 5-8 minutes pakaitinkite garuose.
2. Trintuve susmulkinkite sūrį. Kiaušinius išplakite. Pridėkite druskos ir pipirų, sumaišykite su grietine bei dviem trečdaliais sūrio. Sudėkite cukinijos gabalėlius ir išmaišykite.
3. Gautą mišinį supilkite į sviestu ar aliejumi išteptą kepimo formą, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite pusę valandos 200 laipsnių temperatūroje.
Vytaro Radzevičiaus receptai
Madame Chantal cukinijų apkepas
45 min
6 asm.