Gyvenimas Graikijos salose primena miuziklą „Mama Mia“. Kažkas atvyksta, kažkas išvyksta, gyvenimas teka nusistovėjusia vaga, bet mažuose miestukuose jaunos poros bučiuojasi ar emocingai pykstasi, senukai gudriai šypsosi, o šalimais tai garsiau, tai tyliau banguoja jūra. Pro šalį su išsinuomotais motoroleriais zuja salos svečiai. Mes – irgi.

Ponios Stellos tzatziki receptas

Kad ir kaip netikėta, vidury kelionės aplink Paros salą, mūsų motoroleris pagauna vinį. Nelieka nieko kito, tik užsukti pas artimiausią padangų meistrą. Nors siesta, jis išeina pro baltais dažais nutepto garažėlio duris, ištraukia iš gumos įstrigusį vinį ir paskambina nuomos firmai. Toji pažada tuoj pristatyti kitą, – panašu, toks įvykis nieko nestebina. Meistras gi kviečia prisėsti prie jo ir dar trijų graikų kompanijos. Prisistumiame mažas kėdutes ir sėdame po vaikų ir močiučių nuotraukomis bei nuogų moterų plakatais ant sienos. Įprastas garažo vaizdas. 


– Iš kur jūs? – klausia naujieji draugai. 

– Iš Lietuvos. 

– O... Sabonis, Marčiulionis, Jasikevčius, 

– gretakalbe išpyškina vyriausias. 

– Nicos Galis, – išdidžiai atsakau. 

– Rakijos? – klausia šeimininkas ir, nelaukęs atsakymo, iš po stalo traukia didelį butelį. 

– Čia, garaže, turiu kelis šimtus litrų. Pats darau. Toliau kalba banguoja kaip jūra – apie šunis, kiškius, elnius, burlaivius ir vėjus. Tuo tarpu atkeliauja ir naujas motoroleris. Atsisveikinam, riedam toliau.


Išsimaudę dar viename nuostabiame paplūdimyje, užsukame į kaimišką taverną „Pas Stellą“. Pasitinka balta prijuoste ryšinti šeimininkė – maloni ir besišypsanti moteriškė sukasi ir prie stalų, ir prie puodų.


„Ką tik atkimšau naują statinę vyno“, – išdidžiai skelbia ir neša mažus ąsotėlius paragauti. Taip pat – tzatziki bei keletą skirtingų patiekalų iš baklažanų. Viskas nesvietiškai skanu ir paprasta. Paklausta, kaip gaminti tzatziki, Stella recepto neslepia, greitai išdėsto ir pabrėžia, kad svarbiausia jame – daug česnako. Visą kita – skonio reikalas.

Ponios Stellos tzatziki receptas

Kaip gaminti

1. Dubenyje gerai sumaišykite aliejų, actą, česnakus, druską ir pipirus. 


2. Gerai rankiniu būdu suplakite jogurtą. 


3. Į jogurtą supilkite aliejaus mišinį ir gerai išsukite. 


4. Nulupkite ir nusėklinkite agurkus ir smulkiai supjaustykite. 


5. Agurkus ir krapus sudėkite į jogurto aliejaus mišinį ir išmaišykite. 


6. Prieš patiekdami porą valandų atšaldykite šaldytuve. 


7. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus. 


p.s. Bulgarijoje teko ragauti tzatziki su grūstais graikiniais riešutais. Verta pabandyti.

Jums reikės

1-2 valgytojams: 

  • 3 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus; 

  • 1 šaukšto baltojo vyno acto; 

  • 2 skiltelių susmulkinto česnako; 

  • 1/2 šaukštelio druskos; 

  • 1/4 šaukštelio maltų baltųjų pipirų; 

  • 500 g graikiško jogurto; 

  • 2 trumpavaisių agurkų; 

  • 1 šaukštelio susmulkintų krapų.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Ponios Stellos tzatziki receptas

30 min

1-2 asm.

0
  • Facebook
  • Instagram