top of page

Vienas populiariausių pasaulyje angliškų sūrių – čederis (cheddar). Tai kietasis karvės pieno sūris, pradėtas gaminti XII amžiuje. Pavadinimas, kaip ir daugelio senovinių sūrių, susietas su vietovardžiu – Čederio kaimas yra Somerseto grafystėje pietvakarių Anglijoje. Jungtinėje karalystėje ši sūrio rūšis užimą apie pusę šalies sūrių rinkos. Čederis dėl stiproko skonio ir riebumo itin tinka sriuboms gardinti.

Svogūnų sriuba su alumi ir čederio sūriu

Anot vienos iš versijų, čederio receptą britams iš Prancūzijos atnešė romėnai. Ir šioje sriuboje persipina dabartinės Prancūzijos bei Anglijos skoniai. Pagaminsite ją per pusvalandį nesukdami galvos, ką ir kaip po ko dėti, daugmaž iš akies. 


Gero apetito!

Svogūnų sriuba su alumi ir čederio sūriu

Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūnus riekelėmis ir nepridegančiame prikaistuvyje pakepinkite svieste iki minkštumo bei aukso spalvos. 


2. Maišydami įberkite miltus ir patroškinkite apie minutę. 


3. Supilkite alų ir pamaišydami užvirinkite. 


4. Supilkite apie 3 stiklines sultinio ir dar kartą užvirinkite. 


5. Sudėkite garstyčias, druską ir pipirus. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių. Jei reikia – įpilkite dar sultinio. 


6. Iki 140 laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę. 


7. Į karščiui atsparius dubenėlius supilkite sriubą. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite riekelę skrudintos duonos ir apibarstykite sūriu. 


8. Šildykite orkaitėje, kol sūris išsilydys ir paruduos. Patiekite karštą.

Jums reikės

6 valgytojams:


  • 10 vidutinių svogūnų; 

  • 100 g sviesto; 

  • 1 šaukštas miltų; 

  • 1 butelis Pale ale alaus; 

  • 1 l vištienos sultinio; 

  • 1 šaukštas Dižono garstyčių; 

  • skrudintų duonos riekelių (pagal valgytojų skaičių); 

  • 200 g tarkuoto stipraus čederio sūrio. 

  • druskos ir pipirų, pagal skonį


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Svogūnų sriuba su alumi ir čederio sūriu

1 h

6 asm.

bottom of page