Tailandietiškos sriubos Tom Yam (tajų kalba – ต้มยำ, angl. – tom yam) gali rasti ir Lietuvos restoranuose, ji gerai pasaulyje žinoma tajų virtuvės ambasadorė. Pavadinimas į kitas kalbas verčiamas įvairiai, man vienas bičiulis bankokietis paaiškino paprastai – „Tom“ yra dubuo, „Yam“ – mišinys. Gal ir atitinka prasmę.

Tom Yam sriuba su krevetėmis

Sriuba gali būti verdama arba su krevetėmis, arba su vištiena, arba su žuvim ir net su kiauliena. „Su viskuo, – šypsodamasi tikino mane viena virėja iš Tailando ir pridūrė, – Svarbiausia gaminti iš širdies“. 


Sriuba gali būti skaidri arba balinta su kokoso pienu. Pastaroji man skanesnė. 


Kuris Tom Yam receptas yra tikriausias, turbūt nežino nė vienas tailandietis. Aš anksčiau žinojau receptą, kuomet dalis ingredientų iš pradžių pakepinama, o po to užpilama sultiniu ir kokoso pienu. Dabar, filmuojant LRT televizijos laidą „Pasaulio puodai“ Tailande, sužinojau naują receptą. Gamybos būdas yra itin paprastas ir greitesnis. Visų produktų galima gauti Lietuvoje – patarčiau internete pasitikslinti prekyvietes, jei ko nors nėra parduotuvėje šalia jūsų.

Tom Yam sriuba su krevetėmis

Kaip gaminti

1. Įpilkitę į puodą stiklinę vandens ir užvirinkite. Kai tik užvirs – supilkite kokoso pieną ir vėl užvirinkite. 


2. Sudėkite krevetes ir grybus. Kai tik sriuba užvirs, dėkite galangalą arba imbierą, pomidorus, svogūnus, žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą, cukrų, čili pastą. Jei sriuba atrodo per tiršta, šiek tiek papildykite vandeniu. 


3. Kai sriuba vėl užvirs, nukaiskite, sudėkite kafiro lapus arba tarkuotos žaliosios citrinos žievelę, petražoles arba kalendrą ir smulkintų čili pipirų pagal skonį. Išmaišykite. 


4. Patiekite vieną arba su virtais ryžiais ir žaliosios citrinos griežinėliu įsispaudimui.

Jums reikės

3-4 valgytojams:


  • 500 g kokosų pieno; 

  • 1-2 stiklinių vandens; 

  • 6-8 tigrinių krevečių; 

  • 4 supjaustytų eringi grybų (tinka ir kitokie greitai išverdantys grybai); 

  • 2-3 šaukštų nulupto ir supjaustyto griežinėliais galangalo arba imbiero; 

  • 1 šaukštas smulkiai supjaustytos citrinžolės; 

  • 1 galvutės smulkiai supjaustyto svogūno; 

  • 4-6 kafiro lapelių (Lietuvoje parduodami džiovinti. Pakeisti galima šaukšteliu smulkintos žaliosios citrinos žievės); 

  • 6-8 per pusę perpjautų vyšninių pomidorų; 

  • 1-2 šaukštų fermentuoto žuvies padažo; 

  • 1 šaukšto čili pastos (arba pagal skonį); 

  • 1 smulkinto čili pipiro su sėklytėmis; 

  • 1-2 šaukštų smulkintos petražolės arba kalendros; 

  • 1 šaukšto rudojo cukraus; 

  • 1 žaliosios citrinos sulčių.


Produktus surašiau susmulkintus ir supjaustytus, paruoštus dėti į puodą, nes taip virti šią sriubą greičiau ir patogiau. Svarbiausia pats gamybos būdas, o proporcijas, skonį ir aštrumą galima koreguoti pagal savo pomėgius.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Tom Yam sriuba su krevetėmis

45 min

3-4 asm.