Atšyla oras – kyla noras šaltibarščių. Ir ne tik Lietuvoje. Buvusioje Osmanų imperijos teritorijoje žinoma karštymečio sriuba cacik, kurios pavadinimas lietuviškai reiktų tarti džadžik. Panašių patiekalų gali rasti Graikijoje bei Balkanų šalyse.

Tirštesnio graikų jogurto padažo dzadziki pavadinimas kilęs nuo turkiško cacik. Savo ruožtu turkiškas vardas greičiausiai atsirado iš armėnų kalbos. O armėnai tokioje sriuboje naudoja sidabrinius melionus, kurių nereikia lupti ir kurie dažnai vadinami... armėniškais agurkais. Balkanuose šis patiekalas vadinama taratoru ir taip pat kaip ir Turkijoje yra priskiriamas prie sriubų, o ne padažų.

Kaip gaminti
1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.
2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.
3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.
4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.
Gero apetito!
Jums reikės
Ingredientai (4 valgytojams):
500 g natūralaus jogurto, geriausiai – turkiško arba graikiško;
2 vidutinio dydžio agurkų;
druskos pagal skonį, bet rekomenduojama šaukštelis;
2-3 šakelių krapų;
žiupsnio mėtų lapų;
1 skiltelės česnako;
kelių šaukštų gryno alyvuogių aliejaus.
Naujausi receptai
Vytaro Radzevičiaus receptai
Turkiška jogurto šaltsriubė
20 min
4 asm.