Ukrainiečių nacionalinė virtuvė lietuviams gerai žinoma. Dar iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Tarmiškai net kai kurie pavadinimai kilę iš ukrainiečių kalbos – „naliesnykai“, „arielka“, „sernikai“. Bet pirmiausia, kas ateina į galvą, pagalvojus apie ukrainietišką virtuvę, yra lašiniai ir barščiai.

Ukrainietiški Veronikos barščiai

Dėl lašinių teko ne kartą ginčytis – kurie skanesni, lietuviški parūkyti ar ukrainietiški sūdyti. Bet juk dėl skonio nesiginčijama. Sovietų armijoje, kai namiškiai kaip nors perduodavo lašinių, buvo visai nesvarbu – ukrainietiški jie ar lietuviški. Kad tik būtų. Bet vienas bičiulis iš Ukrainos, su kuriuo buvome rekrūtais Uzbekistane, nustebino – ant palangės pabėręs trupinių, jis su kilpomis gaudė karvelius, o po to puode troškino. Neragavau. Kitą vertus, mes gi ir varnienos ragaudavome Pakruojyje ar pas kuršius.


O ukrainietiški barščiai – rimtas reikalas. Lietuvoje labiau paplitusi burokėlių sriuba, gi ukrainiečiai, arba ukrainai, kaip „prie Smetonos“ kartais jie buvo vadinami žiniasklaidoje, į barščius deda visko daugiau. Ukrainiečiai net dvigubą pašto ženklą 2005 metais išleido – vienoje pusėje puodynė su barščiais, kitoje – visos sudėtinės barščių dalys. Labai tinka patarlei: „Daug valgyti nesveika, o mažai – nuobodu.“ 


Ukrainietiškų barščių receptų daug – aš jums siūlau receptą, kurio mane išmokė bičiulė iš Ukrainos Veronika. Kaip ji sako: „patys skaniausi barščiai a la Weronik.“

Ukrainietiški Veronikos barščiai

Kaip gaminti

1. Pupeles ir mėsą išmirkykite vandenyje, geriausiai iš vakaro. 


2. Penkių litrų puode vandenyje užkaiskite mėsą su pupelėmis ir prieskoniais. Verdant nugriebkite putas. 


3. Bulves supjaustykite kubeliais ir dėkite į viralą. 


4. Plonai supjaustykite kopūstą ir dėkite į puodą – jei kopūstai „lipa“ per kraštus, nebijokite, jie susmegs. 


5. Kol sriuba verda, smulkiai supjaustome svogūną ir česnaką. Morką ir burokėlį susmulkiname stambia trintuve. 


6. Smulkiai supjaustome lašinius ir apkepame įkaitintoje keptuvėje iki spirgų (vietoj lašinių galima naudoti ir saulėgrąžų aliejų). Apkepiname svogūnus ir česnaką. Sudedame morkas ir buroką, maišydami kepiname apie 10 minučių.


7. Kai morkos ir burokai „paleidžia“ sultis, pridedame pomidorų tyrės, kelias minutes pakepiname ir viską iš keptuvės dedame į puodą. 


8. Po dešimties minučių virimo pridedame druskos, pipirų, žalumynų pagal skonį ir barščius patiekiame karštus su šaukštu grietinės dubenyje. 


9. Barščius ukrainiečiai užkanda juoda duona arba mielinėmis bandelėmis su česnakų padažu, kurias vadina „pampuškomis“. 


Gero apetito!

Jums reikės

8–10 valgytojų: 


  • 1 kg kiaulienos, jautienos arba riebios vištienos; 

  • gabalėlio sūdytų lašinių; 

  • 1 didelės morkos; 

  • 3–4 bulvių; 

  • 1 stiklinės pupelių; 

  • 1 buroko; 

  • 3 skiltelių česnako; 

  • pusės kopūsto galvos; 

  • druskos; 

  • juodųjų pipirų; 

  • lauro lapų; 

  • žalumynų; 

  • 4–5 šaukštų pomidorų tyrės.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Ukrainietiški Veronikos barščiai

50 min

8-10 asm.

0
  • Facebook
  • Instagram