Pomidoras – mano mėgstamiausia daržovė ir mylimiausias vaisius. Nors biologai žino, kad pomidoras yra vaisinė uoga, JAV aukščiausiasis teismas dar 1893 netais byloje „Nixas prieš Heddeną” nusprendė, kad pomidoras yra daržovė, nes kulinarijoje vartojamas kaip daržovė, iš jo nedaromi desertai. Logiška, ar ne? O pati byla kilo dėl to, kad importuojamoms į JAV daržovėms būdavo dedamas muitas, o vaisiams – ne. Taip biologinis vaisius virto juridine daržove. Skonis dėl to nepasikeitė.

Su pomidorais susietas įdomus prisiminimas iš vaikystės. Dabar tai sunku įsivaizduoti, bet maždaug iki 1980 metų Maskvos olimpinių žaidynių sovietinėse maisto parduotuvėse buvo sulčių skyriai.
Sultis pilstydavo iš didelių stiklinių kolbų su kraniukais apačioje. O į kolbas sultis supildavo per viršų iš trilitrinių stiklainių. Geriantiems pomidorų sultis būdavo paruoštas paskaninimo ritualas: stiklinėje į vandenį sumerkti šaukšteliai ir druskos lėkštutė šalia. Įsidedi druskos į pomidorų sultis, išmaišai ir merki šaukštelį į stiklinę su drumzlinu raudonu vandeniu. Kiti šaukštelį dar aplaižydavo. Tuose sulčių skyriuose, beje, buvo ir stipresnių „sulčių“ – buvo mėgstančiu einant pro šalį išlenkti stiklinę balto ar raudono vyno. Dabar panašiai atrodytų rūkantis vidury bažnyčios.
Lietuvoje pomidorai skaniausi antroje vasaros pusėje – prinokę, raudoni ir sultingi. Siūlau pasigaminti uzbekiškų pomidorų salotų. Tai tikras vasaros hitas, ypač jei vakarojate prie laužo, kazane kunkuliuoja plovas arba ant iešmo vartosi mėsos kepsniai. Šioms salotoms pagaminti užtenka 10-15 minučių, tad geriausia jas gaminti kai karšto patiekalo gamyba artėja prie pabaigos. Bet tikrai nieko blogo nenutiks, jei salotas valgysite ir be jokios mėsos.

Kaip gaminti
1. Iš granato išlukštenkite sėklas. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir „nugesinkite“ – pamerkite į šaltą sūdytą vandenį.
2. Supjaustykite pomidorus griežinėliais. Įdėkite smulkintos kalendros arba baziliko, pipirų, maltos kalendros, druskos.
3. Nusausinkite svogūnus, uždengę dubenį lengvai pakratykite (kad griežinėliai iširtų) ir sudėkite į pomidorus. Saujoje virš pomidorų išspauskite dalį granatų sėklų ir kartu su likusiomis sėklomis sudėkite į pomidorus. Išmaišykite.
Šios salotos patiekiamos prie plovo, šašlykų, mėsos patiekalų. Ir žinokite paslaptį – skystis, kuris lieka suvalgius salotas, irgi labai skanus.
Gero apetito!
Vytaro Radzevičiaus receptai
Uzbekiškos pomidorų salotos šakarob
15 min
6 asm.