top of page

Ar žinote, kokį pasaulio miestą kartu įkūrė lietuviai ir velsiečiai? Ogi Sarmjentą (isp. Sarmiento) – miestą pietų Argentinoje, Čubuto provincijos pietvakariuose. Sakyčiau, pačiame Patagonijos viduryje. 

Velsietiški pyragėliai

Velsiečiai šias vietas pasiekė apie 1865 metus. Kaip ir lietuviai, vengdami caro valdžios persekiojimo po 1863 metų sukilimo. Tuometė Argentinos valdžia skatino europiečių imigraciją ir mielai nemokamai dalino žemes atvykėliams. Bet tos žemės buvo tolokai nuo civilizacijos ir jas reikėjo įsisavinti. O ir pasiekti jas buvo nelengva. Naujieji kolonistai laivais jūra, o po to sausuma jaučių traukiamais dviračiais vežimais įveikdavo sunkų kelią ir per didžiulius vargus įdirbdavo žemę. Todėl dabar atvykus prie Sarmjento jus pasitiks Lietuvos trispalvė ir Velso drakono vėliava, o bareljefe pamatysite, kaip atrodė pirmieji miesto įkūrėjai. Lietuviai ir velsiečiai. Gal jie ir šiuo receptu dalijosi.

Velsietiški pyragėliai

Kaip gaminti

1. Sviestą su miltais rankomis arba virtuviniu kombainu suminkykite, kad virstų trupiniais. Įdėkite cukrų, razinas ir tuomet kiaušinį. Viską gerai išmaišykite, kol susiformuos vientisas tešlos kamuolys. Jeigu reikia, įpilkite šlakelį pieno, kad tešla geriau suliptų. 


2. Tešlą iškočiokite iki 5mm storio lakšto ir stikline arba pjaustykle išpjaukite 7,5 – 10 cm skersmens skritulius. 


3. Velse juos kepa ant specialaus, taip vadinamo bakestone akmens arba storadugnės geležinės keptuvės. Bet man pavyko iškepti ir ant teflono keptuvės storu dugnu. Teflono keptuvės net netepiau sviestu. Bet įprastai velsiečiai stipriai įkaitintą kepimo paviršių patepa sviestu ir sudeda pyragėlius. Kiekvienai pusei reikia maždaug 2-3 minučių, kol pyragėlio paviršius taps karamelinės rudos spalvos. Jie labai lengvai sudega, todėl procesą reikia atidžiai stebėti. 


4. Ištrauktus iš keptuvės pyragėlius iškart apibarstykite smulkiu cukrumi. Kai kas mėgsta juos atvėsinti, pjauti per pusę ir pertepus džemu vėl sulipdyti. Tai jau skonio reikalas.

Jums reikės

4-6 valgytojams:

  • 225 g sijotų miltų, sumaišytų su arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių;

  • 110 g sviesto;

  • 1 kiaušinio;

  • Saujos razinų

  • Šlakelio pieno, jei tešla bus per sausa;

  • 85 g smulkaus cukraus.


Naujausi receptai
Padažas iš keptų pomidorų
Padažas iš keptų pomidorų
Šakšuka iš Tel Avivo
Šakšuka iš Tel Avivo
Velniška vištiena iš Šri Lankos
Velniška vištiena iš Šri Lankos

Vytaro Radzevičiaus receptai

Velsietiški pyragėliai

30 min

4-6 asm.

bottom of page